Első lakásom

Első lakásom

Áll az alku?

2021. július 24. - Sansevieria

Ismerőseim azzal biztattak, hogy ha megtalálom érezni fogom, hogy ez az "igazi", a nekem való lakás. Ennyire egyértelműen ezt nem éreztem, vagyis éreztem ezt többnél is igazából. De hol az ár, hol más körülmény miatt elmaradt a megegyezés. Majd egy idő után találtam egy olyan lakást, ami elfogadhatónak tűnt, szimpatikus házban, egyhónapos birtokba adással. Időközben volt egy-két kinézett lakás, ami elkelt, így egyre inkább azt éreztem, hogy ideje lesz dönteni.

Egy keveset még sikerült lealkudni, ha több más alternatíva is lett volna, akkor bátrabban mondok még alacsonyabb árat is, de a kínálatot látva nem akartam, hogy elússzon előlem a lakás.
Mivel a nem volt ingatlanos a megegyezés először csak szóban kötetett, telefonon, és egy héttel későbbre sikerült az ügyvédhez időpontot kapni.

Ingatlanközvetítő esetén ilyenkor vételi szándékot az ingatlanosnál kell jelezni, egy kisebb összeg letételével. Tulajdonképpen nálunk ez a rész maradt ki. Előszerződést sem kötöttünk, ehhez ugyan tudtommal nem kell ügyvéd, de valamennyire meghatározza a későbbi szerződést. Az egy hetes idő amire időpontot kaptuk az ügyvédnél még beláthatónak tűnt, így nem akartunk plusz papírmunkát.

Ezzel együtt azt a hetet végig izgultam, hiszem itt a másik fél még minden kötelezettség nélkül meggondolhatja magát. De időközben elkezdődött az egyezetés az ügyvéddel a szerződés részleteiről: ár, határidők, személyes adatok. Úgy tűnt halad a dolog. A tervezetet megkaptuk előre, ez szerintem nagyon praktikus. Hiszen ellenőrizni lehet mi áll a szerződésben és javítani lehet az félreértésekből való eltéréséket vagy adminisztratív hibákat.

Az ügyvédnél szerencsére minden rendben ment, átnéztük a szerződést, aláírtuk amit kell. Meglepően sok papírozással jár egy ilyen adásvétel. A szerződésen kívül készült egy bejegyzési engedély, mely arról szól, hogy a teljes vételár kifizetése után az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzésre kerülhet az új tulajdonos nevére, a régi pedig lemond a tulajdonjogról. Ez a kifizetésig ügyvédi letétben marad.

A fizetés hála a modern technikának könnyen ment, az átutalás azonnal meg is érkezett. Azt hiszem ez 10 millió forintos összeghatárig van így, ezért érdemes lehet több részletben utalni, ha nagyobb összegről van szó. Az utaláshoz mi úgy készültünk, hogy vittünk laptopot és mobilnetet használtunk. Ugyan az ügyvédi irodában lett volna net, de csak egy másik helyiségben, így nem jött rosszul, hogy egyszerűen tudtunk utalni. Szerintem érdemes mobilnettel készülni és mobilon, tableten vagy laptopon keresztül utalni.

Az első részlet egy részét, mint foglalót fizettük. Vagyis ha a szerződéskötés után az eladó meggondolja magát, a teljes előleget vissza kell fizetnie, plusz még egyszer a foglaló összegét. Ha a vevő gondolja meg magát, akkor a foglaló összegét elveszíti. Nálunk ez a vételár 10%-a volt így elég nagy összeg ahhoz, hogy valamennyi biztosíték legyen mindkét fél számára.

Némileg megnyugodva, immár egy hivatalos irattal a kezemben tértem haza. Legközelebb a birtokba adáskor találkoztunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://elsolakasom.blog.hu/api/trackback/id/tr7916637166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása