Első lakásom

Első lakásom

Hogyan keressünk lakást?

2021. július 24. - Sansevieria

Ahogy szerintem a legtöbben én is az interneten kezdtem el keresgélni. A hirdetéseket általában az alábbi honlapokon nézegettem:

Szerintem a legjobban összerakott oldal, jól beállítható keresőopciókkal, sok hirdetéssel. A keresést el is lehet menteni és akkor hírlevélszerűen elküldi minden nap az keresésnek megfelelő új hirdetéseket. Mivel a holnap a hirdetők számára fizetős, legalábbis a képes hirdetések, így többnyire ingatlanosok hirdetnek az oldalon. A kép nélküli hirdetések származnak általában magánemberektől. Viszont az esetek többségében emailben küldtek pár képet a hirdetett lakásról ha kértem. Ezt mindenképpen érdemes megpróbálni.

Szintén jól használható oldal, hasonló az ingatlan.com-hoz, bár az előbbi valahogy jobban bejött. De néztem lakást innen is.

Nem ez jut eszébe az embernek először a jófogásról, de lehet jó hirdetéseket találni. Nagyobb esély van magánhirdeteséket találni.

Az abszolút meglepetés, hogy itt is vannak lakáshirdetések. Főleg magánemberek hirdetnek. A többihez képest kevésbé felhasználóbarát, az árakat sokszor rosszul írja ki, szűrni csak korlátozottan lehet. Többször előfordul, hogy eladó lakás van az albérleteknél vagy fordítva. A szokásos facebookos chaten viszont könnyen kommunikálhatunk.

Ha több oldalt is figyelünk észre fogjuk venni, hogy egy lakást több helyen is hirdetnek. Érdemes lehet az árra is figyelni, ugyanis nem mindig egyforma. Sőt előfordul, hogy egy lakást hirdetnek magánúton és ingatlanossal is. 

Mit néztem meg egy lakáson?

Az interneten olvasott vagy ismerősöktől kapott tanácsok alapján próbáltam sok mindenre figyelni, több-kevesebb sikerrel:

  • környék rendezettsége, ház külső kinézete 
  • bejárat, videókamera, lépcsőházi nyílászárók állapota, kaputelefon, postaládék kinézete
  • lift állapota, mérete
  • bejárati ajtó, ablakok, belső ajtók állapota - ezek viszonylag egyszerűen cserélhetőek, de komoly összeg lehet
  • konyha, fürdő állapota - a legdrágábbak és legtöbb macerával járó felújítások, ezért nem árt megnézni alaposan
  • örök kérdés: víz és villanyvezetékek cseréje. Itt volt azért, hogy szkeptikus voltam a válaszokkal, a hirdetők egy része sem volt mindig tisztában azzal, hogy pontosan milyen rendszer van a lakásban
  • szagok - a strangok környékén (víz-csatorna, elszívás), van-e valamilyen oda nem illő szag. (Egy nem használt fürdőben lehet valamennyire kellemetlen szag a bűzzár kiszáradása esetén, de máshol nem nagyon szabad ilyet érezni szerintem)
  • egyéb kérdések:
    • közös költség, egyéb rezsiköltségek
    • felújítások a házban: panelprogram, liftcsere stb.
    • rezsihátraléka van-e a házban lakóknak
    • szomszédok viselkedése, fizetési hajlandósága

Ennél mondjuk nem biztos, hogy mindig őszinte választ kaptam. Ugyanis egyik helyen se mondták azt, hogy rossz lenne a lakóközösség. Ez azért egy kicsit gyanús, így ha komolyodik a dolog azért valamilyen írásos kimutatást a ház anyagi helyzetéről nem árt kérni szerintem.

    • költözési idő: még ha az embert nem hajítja ki a főbérlő a következő héten egyáltalán nem mindegy, hogy kell-e a lakás tényleges átadásáig hónapokat várni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elsolakasom.blog.hu/api/trackback/id/tr9516631958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása