Első lakásom

Első lakásom

Lakáskeresés - az elérhető legjobb

2021. július 24. - Sansevieria

Lakáskeresés hol kezdjük?

Szerintem a legtöbb ember, aki albérletben vagy esetleg még szülőknél lakik, el-elgondolkodik néha rajta milyen jó lenne egy saját lakás. Így volt ez velem is, viszont maga a lehetőség kicsit váratlanul ért, ezért amikor nekiálltam keresni, még nem tudtam pontosan mit szeretnék. Próbáltam végiggondolni mit szeretnék, és mi az amit anyagilag is meg tudok magamnak engedni. Az elképzeléseket persze a kínálat, illetve a lakásnézések során gyűjtött tapasztalok is befolyásolták.


Amiket szerintem mindenképp érdemes végiggondolni:

  • az elhelyezéskedés

Számomra fontos volt, hogy tömegközlekedéssel könnyen elérhető legyen, mind munka, mind szórakozási lehetőségek szempontjából. Ezzel együtt szerettem volna, ha nincs túlságosan a belvárosban, hogy ne legyen túl zsúfolt és hangos, és legyen valamennyi zöldterület a környéket. Ezzel együtt már jelentősen szűkült a lehetséges kerületek száma. A nem túl jó hírű részeket próbáltam kerülni, főleg mivel, ha egy nagyobb társasházba költözik az ember, akkor nem mindegy milyenek a szomszédok. Az ugyan nagyon kényelmes tud lenni, ha sok bevásárlási lehetőség van a közelben, de nem ez volt az elsődleges szempont. Az elmúlt lezárásokkal és távolságtartással teli időszak megmutatta, hogy úgy se hal éhen az ember, ha nem jár kétnaponta boltba.

  • lakás típusa

Általánosságban véve a tégla épületeknek nagyobb a presztizse, elvileg értéktartóbbak is. Miért választottam a mégis panelt? Mivel betonházban nőttem fel, illetve albérletben is ott lakom (remélhetőleg már nem sokáig), nem volt bennem az a nagy távolságtartás, mint az emberek egy részében. Ellenben megszerettem a panel nyújtotta előnyöket, pl. a központi fűtés adta kényelmet. Persze nem kis szerepet játszott az ár sem, azért egy panellakásért általában könnyebben hozzá lehet jutni és viszonylag sok lakást is hirdetnek. Vannak a paneleknek hátrányai is bőven, a belső elrendezés csak jelentős kötöttségekkel alakíthóak, a házak műszaki állapota is változó és nagyon sok ember egyetértése kell bármilyen változtatás, felújítás eldöntéséhez. Az hogy meddig fognak állni ezek az épületek nagyon jó kérdés. Állítólag kb. 50 évre lettek tervezve, a legrégebbiek már elérték ezt a kort, és még állnak, kérdés, hogy meddig? Én próbáltam nem túl régit keresni, és reménykedem hogy azért még pár évig nem lesz velük nagy gond. Meg aztán majdcsak lesz valahogy, hiszen rengeteg ember lakik ilyen lakásokban.

  • kilátás, emelet, lift

Szintén olyan dolgok, amiken az ember később nem tud változtatni, ezért szerintem fontos ezeket végiggondolni kinek, mi mennyire fontos. Semmiképpen nem szerettem volna földszinti vagy alacsony emeletti lakást, itt szerintem a por, a zaj is több, és attól függően, hogy hol van nem biztos, hogy kellemes ha állandóan sétálgatnak az ablak alatt.

  • lakás elrendezése 

Nos igen a panelek másik nagy hátránya, hogy elrendezésük nem nagyon illeszkedik a mai igényekhez. A keresgélés során nem keveset szidtam a 40-50 évvel ezelőtti mérnököket, mégis hogy lehetett ilyeneket kitalálni. A fürdő általában kicsi, a szobák egy része szintén, vagy feleslegesen nagy. Az ablak nélküli konyha szintén gyakoribb, mint gondoltam volna. Persze, ha valaki maximum egy kávét főz, vagy egy szendvicset dob össze ezek is megfelelnek. Mivel én szeretek sütni-főzni, ezek nem tűntek jó ötletnek. Így bármennyire is tetszett egy-egy lakás, ha nem volt ablak a konyhán, racionális énem által kihúzásra került a lehetőségek közül.

  • felújítandó vagy felújított

Az első nagyon érdekes dolog ezzel kapcsolatban, hogy általában az eladó kicsit másképp értelmezi ezeket a szavakat, mint a potenciális új tulajondonos. Szerintem azt sem árt észben tartani, hogy nagyon jó fotókat lehet csinálni. Nem photoshopolásra gondolok, de érthető, ha mindenki a lakás előnyös részeit fotózza le. Így csak is személyes megtekintésben lehet megbízni, bár még úgy is lehet, hogy nem vesz észre mindent az ember. Ha pl. a konyháról vagy a fürdőről nincs fotó a hirdetésben akkor az már gyanús, hisz ezek a legdrágábban felújítható helyiségek. Viszont az pozitív volt, hogy a teljesen kép nélküli hirdetők, e-mailben általában készségesen küldtek képeket, ezzel érdemes próbálkozni.

A felújítás sok pénz, idő és energia. Ha ez mind megvan, érdemes lehet nekiállni. Ellenkező esetben viszont meg kell tanulni kompromisszumokat kötni.


Nőnek az igények, nő az ár.

Létezik egyáltalán olyan lakás, amit szeretnék és elérhető ára van?


Minél több lakást néztem meg, egyre több drágább lakáshirdetést olvasgattam. Hiszen jó lenne ez is az is, egye bővült a lista, hogy mit szeretnék. Majd azért időről időre vissza kellett térni az álmodozásból. Nem volt mindig könnyű eldönteni, hogy egy-egy drágább lakást elengedése a józan ész vagy a túlzott bátortalanság miatt történt. Hiszen egy felújításból jöhet ki nagyon jól az ember, ha szépen sikerül és jelentősen nő a lakás értéke. Viszont mind időben, mind anyagiakban el is lehet úszni. Nos ugyan "Aki mer az nyer.", én ennyire nem voltam bátor vagy vakmerő, és olyan lakásra esett a döntés, amit azért nem kell lebontani a falakig. Illetve ha még is közbejön valami nem várt dolog még azért marad annyi pénz, hogy ha nem is szívesen, de legyen miből kifizetni a felmerülő költségeket.


Ami végül a sok kétség között segített, a következő, amit még az egyik kolléganőmtől hallottam:

"az elérhető legjobb".

Ezt ő ugyan a párkereséssel kapcsolatban mondta, de nekem a lakásoknál is segített megtalálni az "igazit". Hiszen minden soha nem lesz tökéletes. Sokszor tűnt úgy, hogy csak pár millióval lenne több és máris sokkal könnyebb lenne, de valószínűleg hogy még ez sem lenne igaz, hisz mindig van jobb. Egy idő után elhatározásra kell jutni vagy azért mert valamilyen külső dolog erre kényszerít minket vagy azért mert az embernek elege lesz a keresgélésből. Nos velem az utóbbi történt, bár azért remélem nem hoztam rossz döntést. De ezt csak az idő dönti el...


Miből engedtem és miből nem?


Másik kerület: Eredetileg valamelyik menőbb, felkapottabb kerületben szeretettem volna lakást, mint a XI., XIII., XIV.. Ezek szerintem jó infrastruktúrával rendelkeznek, több park, szórakozási lehetőség van, folyamatosan fejlődnek és viszonylag biztonságosnak tűnnek. Éppen ezért befektetésnek sem lehet utolsó, hisz itt magasabbak az ingatlanárak. Azonban pont itt volt a bökkenő, nem feltétlen szerettünk volna ennyit kiadni egy lakásért. Ugyan befektetés szempontjából nézve lehet, hogy nem rossz, bár annyival többet kellene érnie pár év múlva, hogy a plusz milliókhoz szükséges hitelrész árát is kompenzálja. Így végül a XIX. kerületre esett a választás. Így legalább a jelenlegi munkahely közel van, közlekedése elfogadható, bevásárlási lehetőség sok van.


Van erkély: Az elmúlt évben különösen felértékelődött számomra, hogy legyen valami kis szabadság, akkor is ki lehessen szabadulni a négy fal közül, ha nem lehet sehova se menni. Plusz tervben van pár balkonnövény beszerzése is.


Van ablak a konyhán: Ugyan kicsi, de ablakos konyha lett.


Emelet: viszonylag magas emeleti, az ablakok nem forgalmas utcára néznek


Külön fürdő-WC: szintén fontos volt, hogy ezek a helyiségek külön legyen. Szerintem kényelmesebb, higénikusabb, jobban kihasználható. Van kád is, amely ugyan nem volt alapfeltétel, de inkább ehhez húztam. Kádban lehet zuhanyozni, zuhanyfülkében nem lehet fürödni! A fürdőnél kisebb szépséghiba, hogy ugyan felújított már nem a kifejezetten a mai ízlés szerint, illetve bennemaradt a régi kád. Ennek nem feltétlen örültem, de még nem olyan csempe színe, hogy kifutnék miatta a világból így elfogadtam. Majd megszokom...


Építés éve: 80as évek, így ha nem is új de nem a legrégebbi.


Dióhéjban ennyi. A lakáskeresés alatt már nagyon vártam, hogy legyen valami konkrét a kezemben, onnan már majdcsak lesz valahogy. Sőt nagyon vártam, hogy már a felújításon, berendezésen kelljen gondolkodni. Remélem valóban most jön a jobbik rész...

A bejegyzés trackback címe:

https://elsolakasom.blog.hu/api/trackback/id/tr3716628040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása